GYÓGYULÁS VÁRAKOZÁSI IDŐ NÉLKÜL

Interjú Szabó Istvánné Encivel
flexum-thermal-szabo-istvanne

A reumatológus szakorvos rendelője előtt ketten beszélgetnek. Te mire vársz? Fizikóra szeretnék beutalót, mert hetek óta fáj a hátam. Nekem meg a térdízületem vannak oda… Azt tudod, ha fel is írják, egy hónapot kell várni a kezelésre? Egy hónap!? Már idejutni sem volt egyszerű! Addig meg szedjem tovább a fájdalomcsillapítót? – Szabó Istvánné fizikoterápiás asszisztenst kérdezem az alternatív lehetőségekről.

Nehéz szakorvoshoz jutni, hosszúak az egészségügyi várólisták… Aláírja?

Fizikoterápiásként elsősorban a reumatikus problémákkal küzdő betegek helyzetét ismerem. 36 évet szolgáltam az állami egészségügyben, így meg tudom erősíteni, hogy bizony heteket kell várni, mire megkezdődhetnek a kezelések. 

Az állami egészségügyet illetően múlt időben fogalmazott…

Igen, mert a nagy Covid-hullám után, azaz 2021 márciusában eljöttem onnan, és azóta itt, a Flexum Gyógyászati Központban dolgozom.

Enci, tudom, hogy magánügy, ne is haragudjon a kérdésért, de miért hagyta ott?

Mosonmagyaróváron a Vízpart utcában található fizikoterápiás részlegen voltam, de mindig érdekeltek a szakmai újdonságok. A Flexumban pedig egyszerre vannak meg a fiziko- és a kémiai, biokémiai hatásmechanizmusra épülő balneoterápia feltételei. A kettő együttes alkalmazása jelentős mértékben segíti a beteg gyógyulását.

A beszélgetésünk elején említette, hogy minden embernek ajánlaná az itteni gyógyászatot és a gyógyhatású termálfürdőzést. Talán ezért a komplexitásért?

­Ezért is, meg azért, mert nálunk nem kell heteket, hónapokat várni a kezelésre. Saját szakorvosunk van, akihez (az állami egészségügytől eltérően) még háziorvosi beutaló sem kell, a kezelési időket pedig a beteg kívánságához igazítjuk.

Na igen, de fizetni kell érte!

Valóban így van, a kezelések többségének azonban mindössze 1000 forint a térítési díja. Ennek fejében viszont a beteg korábban abbahagyhatja a fájdalomcsillapítók szedését, gyorsabban visszaszerzi korábbi életminőségét, jobban be tudja osztani az idejét. Nálunk több idő és több figyelem is jut egy-egy betegre.

A fizikoterápia, tudtommal, kezelésfajták sokaságát jelenti. Mi ezeknek a lényege?

Minden fizikoterápiás kezelés a testre gyakorolt fizikai behatás révén gyógyít, közülük a legtöbb az elektromos áram gyógyító tulajdonságain alapul, így a galván és a TENS-kezelés, az inger- és a dinamikus áram, az interferencia… Ezek mellett alkalmazzuk az ultrahangot, a lézerterápiát és a kémiai-fizikai komplexitás szerint működő iontoforézist.

Látok itt fiatalt is, idősebbet is… Kik veszik leginkább igénybe a fizikoterápiát?

Először valóban szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy ez leginkább az „öregemberek találkahelye”. Sajnos mind több középkorú jár hozzánk, és egyre nő a fiatalok aránya is… Többnyire reumatikus fájdalmakkal, csontelváltozásokkal, ín- és izomgyulladással, ízületi kopásokkal, idegi panaszokkal keresnek fel bennünket.

Melyik műszere van a leginkább használatban?

Az előbb felsorolt betegségek már jól behatárolják a kurrens kezeléseket. Az ultrahang és a lézerterápia a leggyakoribb, de az utóbbi időben közkedvelt a mágneses elven működő, a hajszálereket stimuláló és a keringést segítő Bemer-terápia is.

Meglepett, hogy szinte mindenhez kell beutaló, de a fizikoterápiás kezeléseket anélkül is igénybe lehet venni.

A fizikoterápiának megvan a maga protokollja, és ez elég jól körülhatárolja a lehetőségeket, persze minden egyes alkalommal figyelembe kell venni az egyéni élethelyzetet, a társbetegségeket, a probléma összetettségét. Főleg a dozirozásnál, azaz a kezelések számának és idejének a megállapításánál kell körültekintően eljárni.

Kinek ajánlaná elsősorban a Flexum Gyógyászatot?

Kortól függetlenül azoknak az embereknek, akik szeretnének megszabadulni a testi fájdalmaiktól, akiknek elege van a gyógyszerszedésből, akiknek letapadtak az izmaik, nehezen mozognak az ízületeik, és mindazoknak, akik jobban akarják érezni magukat.

Vizsy Ferenc

Megosztás
Facebook
Twitter
Email

Foglaljon időpontot!

További programok